Under våren har det nya nationella avtalet om hyrpersonal i hälso- och sjukvården successivt införts i landets regioner. Kompetenskraven och ersättningen bli nu mer enhetlig men också rutinerna för hur regionerna hyr in extra vårdpersonal.

 

Samtliga 21 regioner ska följa avtalet, som gäller i fyra år och ersätter tidigare avtal i regionerna. Avtalet är en viktig del i regionernas arbete med att minska kostnaderna och beroendet av inhyrd bemanning. Målet med avtalet är en ökad trygghet och kontinuitet för patienterna, en långsiktigt stabil bemanning och bättre förutsättningar att utveckla hälso- och sjukvårdens verksamheter.

 

– Med det här avtalet får vi ordning och reda i besticklådan, säger Stefan Petersson, projektledare för regionernas gemensamma upphandling.

Fram tills nu har Sveriges 21 regioner tecknat flertalet egna lokala avtal. En region kan exempelvis ha haft ett avtal för hyrläkare i primärvården och ett annat för läkare på sjukhusen. På samma sätt har det kunnat vara för hyrsjuksköterskor på olika arbetsplatser. Situationen, som har diskuterats i flera år, har beskrivits som en av orsakerna till de ökande kostnaderna för hyrpersonal. Skillnaderna mellan regioner har också gjort svårt att överblicka helheten och villkoren i de olika avtalen.

– Det har varit rörigt för både regionerna och bemanningsföretagen. Med det nya avtalet blir det tydligare vad vi köper och vilken kompetens vi kräver.

När det gäller ersättningarna har regionerna tittat noggrant på hur de traditionellt har betalat för hyrpersonal. Det har inte varit ovanligt att lägga ersättningen lite högre än grannregionen för att locka till sig personal till sin egen arbetsplats. Med det nya avtalet ska inte längre hyrpersonal kunna hoppa mellan uppdrag för att höja sin ersättning.

– Vi har hittat en ersättningsmodell som baseras på de regionala förutsättningarna, med ett lägre pris i storstad än i glesbygd. Som chef ska man kunna luta sig tillbaka och känna sig trygg med att ingen region inom samma område betalar mer eller mindre för en viss kompetens, säger Stefan Petersson.

 

Stefan Petersson, verksamhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, samordnar VGR:s arbete kring hyrpersonal. (foto: Andreas Kron)

Det nationella avtalet reglerar också krav på kompetens och erfarenhet hos hyrpersonalen. En nyhet är att all hyrpersonal måste ha erfarenhet av minst två års klinisk erfarenhet efter erhållen legitimation eller specialistbevis. Det innebär att man inte längre kan arbeta som nyexaminerad i en region via ett bemanningsföretag. Dessutom måste alla regioner nu ta in referenser från hyrpersonalens två senaste uppdrag.

– Där har vi sett att man har gjort lite olika mellan regionerna tidigare. Nu regleras det tydligare, säger Stefan Petersson.

Även krav på relevant HLR-utbildning och genomgång av brandskydd är saker som inte har reglerats i flera lokala avtal. Det tydliggörs nu i det nationella avtalet, liksom villkoren för hyrpersonalen.

– Vi har till exempel säkerställt i avtalet att konsulterna i bemanningsföretagen får sin tjänstepensionsavsättning. Det var inte heller självklart tidigare, säger Stefan Peterson.

 

Förutom högre kvalitet och säkerhet tror han att de nya, enhetliga avtalsvillkoren kan bidra till att fler bemanningsföretag etablerar sig på nya orter och att oseriösa företag får svårare att verka på marknaden.

Avtalet förvaltas av en nationell förvaltningsgrupp med representanter från alla sex sjukvårdsregioner. För alla regioner gäller att den som vill avropa tjänster genom avtalet kontaktar sin behöriga beställare.

– Vi ska förhålla sig till det här avtalet och inte göra avsteg och direktupphandlingar. Det är en inskolningsperiod för både regionerna och bemanningsföretagen och vi är väldigt transparenta regionerna emellan. Det viktiga är att vi gör det här tillsammans och att det är samma spelregler för alla, säger Stefan Petersson.

Regionerna har också inrättat ett branschråd med Kompetensföretagen och ett antal bemanningsföretag. Rådet är en viktig samarbetsyta för att prata om vad i avtalet som fungerar och inte fungerar – och lära av varandra.

– Vi hoppas kunna förstå varandra bättre. Branschrådet ska fungera som en mjuk brygga mellan regionerna och företagen, där vi är transparanta.

 

FAKTA NATIONELLA AVTALET

Mer information om avtalet på Västar Götalandsregionens webbplats:

Nationellt hyrbemanningsavtal – Nationellt hyrbemanningsavtal (vgregion.se)