20220608_182138

Ny styrelsemedlem – Lena Niemi

Styrelsen hälsar Lena välkommen. Läs mer om Lena och hennes gedigna ledarskapserfarenhet nedan.

Jag heter Lena Niemi och är ny styrelsemedlem i chefer och ledare i vården.

1979 blev jag klar med min sjuksköterskeutbildning och sedan dess har jag arbetat i region Norrbotten med olika uppdrag. Jag har alltid älskat mitt jobb och gör det fortfarande, efter 43 år! 

 

Mitt intresse för ledarskap väcktes tidigt och jag fick möjlighet att vikariera som avdelningschef efter bara några månader som nyfärdig sjuksköterska. Nu arbetar jag som verksamhetschef för medicin/rehab kliniken på Kiruna sjukhus och efter 30 år som chef börjar jag se slutet på min yrkeskarriär, även om jag fortfarande har några år kvar. Genom åren har jag varit med om flera organisationsförändringar som inneburit både uppsägningar av personal och nedläggningar av verksamheter. Arbetsuppgifter man som chef inte önskar. Chefskapet innebär ett omväxlande och utmanade arbete, men jag har alltid älskat mitt jobb och jag gör det än!  

 

Chefsrollen har förändrats. Idag motiverar och coachar jag mina underställda chefer i deras personliga ledarskap och professionella utveckling genom min erfarenhet som chef. Medarbetarna har andra krav och som chef måste man vara ödmjuk inför de olika frågeställningar som medarbetarna kommer med. Alla önskar individuella lösningar till de egna problemen. Mitt sätt att leda är att ge frihet under ansvar. Vid behov finns jag till som stöd, både som chef och som medmänniska. Bristen på personal oroar mig och jag bekymrar mig för hur vi ska kunna rekrytera och behålla den personal vi behöver inom vården. Arbetsmiljön är väldigt viktig. Om det råder glädje och trivsel på arbetsplatsen så klarar man av det mesta även när det är tungt och motigt! 

 

Hur har jag då orkat jobba som chef i så många år undrar kanske många? 

Först och främst måste man gilla att vara chef, vilket jag har gjort och fortfarande gör. Något jag också försöker förmedla är nyttan av att vara med i olika nätverk. Det ger inspiration och man får ta lärdom av andras erfarenheter. Jag har alltid försökt ha en god balans mellan arbete och fritid. Kraft och energi hämtar jag när jag vistas i naturen, oavsett årstid! Motion, god sömn och att umgås med nära och kära är annat som jag prioriterar högt.  

 

Nyheter

LNN-2024

LNN Färöarna 30-31maj 2024 – Sök stipendium

Länk till program och anmälan:  LNN 2024 – GreenGate   Stipendiets ändamål är: Att stimulera till utveckling av ledarskap inom vård och omsorg Att stimulera till kurser, konferenser och studieresor nationellt och internationellt som
Darmell

Boktips – Timeout, konsten att få gott om tid.

På våra studiedagar i oktober 2023 föreläste Micke Darmell om bland annat hur vi kan frigöra tid och få fokus på det som skapar värde både på arbetet och privatlivet. Efter att även ha
Bokomslag Resilient ledare

Så tränar du förmågan att hantera motgångar – ny bok om ledarskap

Alla chefer och ledare möter ibland utmaningar. I en ny bok beskriver Kristina Bähr hur du kan träna upp sin förmåga att hantera motgångar och andra påfrestningar. Som chef möter du ibland utmaningar –
Cindy

Nytt kontaktombud i Skåne

Vi hälsar Cindy Persson välkommen som kontaktombud i Skåne. Här kommer en kort presentation. Vill du läsa mer om kontaktombudens roll följ denna länk Jag heter Cindy Persson och jobbar som enhetschef inom verksamhetsområde
Bild akuten Östersund till artikel

Förbättringsarbete för att återrekrytera till Akuten

Inför sommaren hade akuten i Östersund allvarliga problem med personalbrist och arbetsmiljöfrågor. Två enhetschefer, Carina Rönnerfjäll och Anna Nordin, tog på sig utmaningen att förändra situationen. De införde 12-timmarspass och involverade personalen aktivt i
7aa067e2f9527484c4ed469e48bbe0f4

En berättelse från en av våra stipendiater

En berättelse av Marie-Charlotte Stenborn Stipendiet användes till en internationell patientsäkerhetskonferens i Köpenhamn med deltagare från 50 länder. Konferensens fokus var patientsäkerhet och kvalitet inom sjukvården. Upplägget var workshops och föredrag gällande hantering av
Bild Anna H

Nytt kontaktombud i Västerbotten

Vi välkomnar Anna Hedman som nytt kontaktombud i Västerbotten. Här berättar Anna liter om sig själv. Jag arbetar som avdelningschef på Kirurgcentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå med ansvar för urologimottagning och paramedicin. Denna tjänst
CoL Uppsala 230420 9. jpg

Lokal aktivitet i Uppsala

Kontaktombuden i Uppsala bjöd in till lokal aktivitet som lockade drygt 50 chefer i regionen. Erika Norlander-Ekberg från styrelsen deltog och pratade lite om föreningen och därefter höll Peter Fichel ett intressant föredrag om
IMG-20230115-WA0005

Nytt kontaktombud i Östergötland

Vi välkomnar Camilla Kanevad som nytt kontaktombud i Östergötland.  Här berättar Camilla lite om sig själv. Jag är Distriktssköterska i botten men har varit chef och ledare i över 20 år, främst inom primärvård,