bf9db8fb-79a1-49ef-95f2-c4f1e9f1905f

Judo4Balance – mindre risk för arbetsskador

Balans, styrketräning och konsten att falla rätt. Det lär sig medarbetare genom Judo4Balance, ett koncept där den berömda kampsportens tekniker minskar risken för arbetsskador. 

Tack vare ett samverkansprojekt mellan AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet kan medarbetare i vården använda judoträning som ett arbetsmiljöverktyg. Metoden som startade för några år sedan har spridit sig till flera arbetsplatser och har som främsta mål att öka kunskapen om hur man faller utan att skada sig. 

Julia Hamilton, mångårig judoutövare och specialistsjukgymnast inom äldres hälsa, var med och tog fram konceptet. Hon vet själv hur viktigt det är att falla rätt för att inte skada sig.  

– Vi har sett så bra resultat med detta koncept, många som provat har längtat efter att få gå till träningen. Förutom säkrare arbetsmiljö får man gratis teambuilding, säger hon. 

Ett möte i Almedalen var startskottet 

Allt började i Almedalen där Judoförbundet och AFA Försäkring fann varandra. Båda parter insåg att fallolyckor i arbetet var ett stort problem. Man hade gjort mycket i den fysiska miljön för att förebygga fall, men ingen hade arbetat med individen.  

– För att inte ramla behöver du ha god balans, bra muskelstyrka och reaktionsförmåga. Och du behöver veta vilka strategier du kan använda om du ramlar, säger Julia Hamilton. 

Evidensbaserad lösning 

AFA Försäkring och Judoförbundet inledde ett samverkansprojekt som pågick 2018-2021. Julia Hamilton satt med i en konceptgrupp i Svenska Judoförbundet med deltagare som både hade svart bälte, pedagogisk kunskap och medicinsk kompetens. De tittade på evidensläget när det gäller förebyggande av fallolyckor och hur man kunde lära ut judo för oerfarna. 

– Vi ville göra något seriöst så vi samarbetade med Högskolan i Dalarna och FOU Sörmland för att också forska på resultaten. Och forskningen har visat att det här fungerar. Styrkan, självförtroendet och balansen ökar och alla kan lära sig att falla med judons metodik. Dessutom såg vi att kunskapen att falla rätt satt kvar ett år efter avklarad utbildning. 

Under projektperioden sponsrade AFA Försäkring med pengar och kommunikationsstöd. Om arbetsplatsen var försäkrad genom AFA kunde arbetsgruppen då komma till en judoklubb och få utbildning. 

–  Judo4Balance är numera ett permanent koncept hos Judoförbundet, och man får som arbetsgivare själv bekosta utbildningen. Men sett till vad fallolyckor kostar i vården är det en mycket bra investering i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Ju bättre fysisk form du har, desto enklare är det att jobba och desto färre skaderisker. Oavsett vad du gör på jobbet är det här en bra investering, säger Julia Hamilton. 

Vårdpersonal övar på att falla på ett säkert sätt. Foto: Lars Clason/YMR.

Fakta Judo4Balance 

  • 200 instruktörer i 90 judoföreningar har hittills nått omkring 100 000 arbetstagare.  
  • Judo4Balance finns utspritt på judoklubbar i hela landet och har använts ibland annat Örebro, Trelleborg och Oxelösund.  
  • För att boka Judo4Balance kan du besöka Judoförbundets hemsida judo.se. Träning erbjuds inomhus, utomhus och online. Här finns också flera forskningsresultat och röster från deltagare. 
  • På AFA.se kan du också läsa mer om samverkansprojektet och ta del av forskningsresultat. 

Fakta fallolyckor och arbetsskador 

  • Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan. 
  • Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. 
  • Cirka 8 000 fallolyckor är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor. 
  • Risken att drabbas av en fallolycka ökar med åldern och kvinnor över 50 är mer drabbade. 

Källa: AFA Försäkring 

 

Nyheter

CoL_studiedagar_2024 1

Studiedagar 2024

Begränsat antal platser. Anmäl dig redan idag: Länk Läs programmet Datum:17-18 oktober, 2024Plats:Sergel HubSveavägen 10A, Stockholm. StyrelsenFöreningen för Chefer & Ledare i vården
Storumans sjukstuga - original (1083712)

Storuman gör svensk sjukvård känd i världen

När det är långt till specialistsjukvård ställs särskilda krav på både verksamhet och personal. Hälso- och sjukvården i Norrlands inland har blivit en internationell förebild för omställning och innovation.
beautiful-flowers-g4a63c4efb_1920

Kallelse till årsmöte 23:e maj 2024

Välkommen till vårt årsmöte: Torsdag den 23 maj kl 18:00 Mötet genomförs digitalt. Anmälan sker till kontakt@cheferochledare.se   Kallelse till årsmötet,  Verksamhetsberättelse 2023, Verksamhetsplan 2024, samt inkommen Motion är publicerad under Om Föreningen
jg

Man behöver den drivande kraften

Sedan 2023 har närmare 60 procent av alla vårdcentraler i Uppsala län startat en särskild äldremottagning. Syftet är att förebygga risker, uppmuntra hälsofrämjande och rehabiliterande insatser och bidra till en effektiv och nära vård.
mbilrtg

En hållbar modell för mobil röntgen

Västra Götalandsregionen har som första vårdgivare i landet breddinfört mobil röntgen i flera av länets kommuner. Röntgensjuksköterskan Tony Jurkiewicz berättar om ett prisvinnande innovationsprojekt som ökade tryggheten för patienterna och frigjorde hundratals timmar i
Dorthe Pedersen

Transformationspolitik – vad innebär det för ditt ledarskap?

Frågan som speglas i rubriken möttes vi i styrelsen av under en föreläsning i höstas. Vi hade rest till Köpenhamn för att delta i det nordiska ledarnätverkets styrelsemöte (LNN). Det var med förväntan vi

Alla behövs i ett starkt föreningsliv

Nu finns en ny ledare av vår ordförande Yvonne Hedegärd. Här kan du läsa den: LÄNK   
bild2

Nu planeras höstens studiedagar

Styrelsen har jobbat intensivt i 2 dagar och vi har skapat temat och ramarna inför höstens Studiedagar, som sedvanligt kommer att vara torsdag till fredag, v42. I år blir det den 17-18 oktober. Det
image

Forskarnas tips för en kreativ och lärande arbetsplats

Vill du omvandla din arbetsplats till en kreativ och lärande miljö? Experter från Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet delar med sig av sina bästa tips. Viktoria Rubin betonar vikten av att